header pic

כרם יחיד Single Vineyard

מלכיה Malkiya | 2013

היין מופק כולו מענבי קברנה סוביניון מחלקה ידנית אשר ממוקמת בהר מלכיה, על גבול הלבנון ברום של 726 מטר מעל פני הים. האזור כולו מתאפיין במיקרו אקלים ייחודי בזכות הטיפוגרפיה המיוחדת של ההרים מסביב. הדבר בא לידי ביטוי במשרעת טמפרטורות רחבה בין יום ללילה, אשר מעניקה תנאי חום אופטימאליים לתהליכי פוטוסינתזה והזנת מוטמעים ביום, וצניחת מעלות בלילה אשר תורמת לנשימה נכונה של הגפן ללא איבוד חומצות וללא צורך לעבוד קשה כדי לצנן את עצמה.
אם זאת, ייחודה של חלקת הכרם נובעת בראש ובראשונה מהקרקע עליה הגפנים נטועות – מדובר באדמת טרה רוסה אשר בתוכה מפוזרים אלפי מסלעי גיר שבורים המכונים בשפה המקצועית – תצורות בר כוכבא. בעבר, היו מסלעים אלה מהודקים כסלע אחד עצום, אך תנועות טקטוניות גרמו להם להישבר ולהיסדק והסדקים הפכו להיות עורקי תנועה מועדפים למים. לקרקע מסוג זה אין יכולת לספוח מים בשל אותם עורקים שנוצרו ועל כן לאחר השקיה היא ממהרת להתייבש. תנאי זה הפך להיות גורם מכריע באיכותה של החלקה בשל העובדה שהענבים גדלים תחת עקת מים קבועה, מה שדורש מהגפן "להתאמץ" לאורך כל עונת הגידול ועל ידי כך נוצרים ענבים קטנים מאוד בעלי צבע אדום עז, טעם מרוכז וארומה מדהימה אשר ניכרת כבר בכרם.

 



נתונים אנליטיים: אלכוהול: 14% |  חומצה: 5.7 גרם לליטר |  PH: 3.62 

מרסלאן כרם רבדים | 2013
על זן הענבים:
זן המרסלאן הינו הכלאה מכוונת של קברנה סוביניון וגרנאש שנעשתה ע"י מכון חקלאות צרפתי בשנות ה 60 של המאה הקודמת במטרה לקבל גרגר גדול ויבול גבוה. כשפרמטרים אלו לא עמדו בציפיות הזן ננטש עד לשנות ה90 , אז המרסלאן חזר לתמונה בשל איכות היין המופק ממנו. מרסלאן נטוע היום במקומות רבים בעולם, מצרפת דרך ספרד ועד לאורוגואי ואפילו סין.
בחירת הזן והתאמתו לכרם:
הצוות המקצועי של היקב נמצא בחיפוש מתמיד אחר זנים חדשים שיכולים להתאים באיכותם ליקב ובתנאי גידולם לישראל. בשל העובדה שמרסלאן גדל בהצלחה בצרפת (דרום עמק הרון)באקלים "ים-תיכוני" הוא סומן כאחד הזנים בעלי פוטנציאל הצלחה באזור חם כמו ישראל.כשנוצר חלון הזדמנויות להביא שתילים נקיים מוירוס מצרפת, מרסלאן כמו גם טנאט ורוסאן נבחרו. אך חשוב להבין ש"אקלים ים-תיכוני" בצרפת עדיין הינו קר יותר מהאקלים הממוצע בישראל ולכן החלטנו ביקב לנטוע את המרסלאן בפסגות הרי יהודה, בגובה של 900 מטר. שם, ידענו שנוכל להעניק לגפנים משרעת טמפ' רחבה בין יום ללילה בתקופת ההבשלה ונקבל ענבים באיכות גבוהה ביותר. הכרם נטוע בוואדי צר עם מפנה דרום מזרחי כך שהוא מקבל שעות שמש רבות במהלך היום, ביחד עם העובדה שזהו אחד האזורים בעלי הקרינה הגבוהה ביותר בישראל אנו מקבלים תהליכי הטמעה מוגברים(פוטוסינתזה). האדמה היא רנדזינה הררית עם מסלע גיר קשה ועשירה במינרלים. הכרם אינו מושקה גם בזכות הימצאותו בואדי אך גם בשל הצורך לאזן את נמרצות   (vigor) המרסלאן, תכונה אשר ירש מאביו, הגרנאש.
העבודה ביקב:
 
תמיד שמגיעים ענבים מכרם חדש בשנת הבציר הראשונה יש התרגשות ביקב אך שמדובר גם בזן חדש ההתרגשות מהולה בדריכות. כדי להוציא את המקסימום מהענבים, הכנסנו את המרסלאן לסדרת ניסיונות בשיטות יינניות שונות עד שהגענו לתוצאה המצוינת לה ייחלנו. המרסלאן עובר תסיסה אלכוהולית במכלי נירוסטה בטמפ' של 26 מעלות, לאחר מכן היין מופרד מהקליפות ונכנס ישר לחביות לתסיסה מאלולאקטית והמשך יישון של כ 18 חודשים.   

היין מופק כולו מענבי קברנה סוביניון מחלקה ידנית אשר ממוקמת בהר מלכיה, על גבול הלבנון ברום של 726 מטר מעל פני הים. האזור כולו מתאפיין במיקרו אקלים ייחודי בזכות הטיפוגרפיה המיוחדת של ההרים מסביב. הדבר בא לידי ביטוי במשרעת טמפרטורות רחבה בין יום ללילה, אשר מעניקה תנאי חום אופטימאליים לתהליכי פוטוסינתזה והזנת מוטמעים ביום, וצניחת מעלות בלילה אשר תורמת לנשימה נכונה של הגפן ללא איבוד חומצות וללא צורך לעבוד קשה כדי לצנן את עצמה.
אם זאת, ייחודה של חלקת הכרם נובעת בראש ובראשונה מהקרקע עליה הגפנים נטועות – מדובר באדמת טרה רוסה אשר בתוכה מפוזרים אלפי מסלעי גיר שבורים המכונים בשפה המקצועית – תצורות בר כוכבא. בעבר, היו מסלעים אלה מהודקים כסלע אחד עצום, אך תנועות טקטוניות גרמו להם להישבר ולהיסדק והסדקים הפכו להיות עורקי תנועה מועדפים למים. לקרקע מסוג זה אין יכולת לספוח מים בשל אותם עורקים שנוצרו ועל כן לאחר השקיה היא ממהרת להתייבש. תנאי זה הפך להיות גורם מכריע באיכותה של החלקה בשל העובדה שהענבים גדלים תחת עקת מים קבועה, מה שדורש מהגפן "להתאמץ" לאורך כל עונת הגידול ועל ידי כך נוצרים ענבים קטנים מאוד בעלי צבע אדום עז, טעם מרוכז וארומה מדהימה אשר ניכרת כבר בכרם.

 



נתונים אנליטיים: אלכוהול: 13.5% |  חומצה: 6 גרם לליטר |  PH: 3.54 

טנאט כרם שיפון | 2013

על זן הענבים:

מקור זן הטנאט בחבל הבאסקים על גבול צרפת-ספרד למרגלות הרי הפירנאים. יינות הטנאט המפורסמים של צרפת יוצרו בכפר קטן בשם מדירן Madiran- . במאה ה19 יובא הזן לאורוגואי, שם הוא נחשב היום לזן הלאומי. הגפנים שהגיעו מצרפת לאורוגואי הגיעו טרום עידן וירוס הפילוקסרה ועל כן הן היו נטועות על שורשיהן ולא על כנות אמריקאיות, מה שתרם לחידוד ההבדלים בין אופי היינות המיוצרים באורוגואי מול אלו שבצרפת. 

בחירת הזן והתאמתו לכרם:

בשנת 2008 התארח ביקב דוקטור לרפואה מארה"ב, ישראלי לשעבר,  שסיפר לצוות היקב סיפור מעניין ביותר: במהלך המחקר שלו על חילוץ אנטיאוקסידנטים שונים מחומרים טבעיים עבור טיפול במחלות לב, הוא נתקל במאמר אשר קשר את תוחלת החיים במקומות שונים בעולם עם כמות האנטיאוקסידנטים ביינות האזור. האזור שבו נמצאה כמות האנטיאוקסידנטים הגבוהה ביותר היה אזור מדירן בצרפת שם כאמור, זן הענבים העיקרי הוא הטנאט.

במסגרת החיפוש אחר זני ענבים מקוריים ובעלי פוטנציאל התאמה לתנאי הגידול בארץ התחלנו לבחון את האפשרות להבאת הטנאט לארץ. במקביל נבדקו תנאי הגידול המתאימים לזן. מכיוון שרצינו להוציא את המיטב מהזן המעניין, בחרנו לטעת אותו בכרם שיפון שברמת הגולן בגובה 950 מטר על אדמת בזלת עשירה בטוף , במפנה דרומי המאפשר חשיפה טובה לשמש במשך כל שעות האור. הכרם נטוע במדרון אשר מאפשר ניקוז טוב ושליטה מקסימלית על נמרצות הגפן. במהלך שנות הגידול הראשונות ניסינו מספר שיטות עבודה על מנת למצוא את הצירוף המושלם בין הזן לטרואר עד אשר הגענו לאיזון האידיאלי.

העבודה ביקב:

התרגשנו לקבל את הטנאט ביקב אך גם ידענו שלפנינו עבודה רבה. היה עלינו ללמוד להכין יין מצוין מזן חדש שעוד לא גודל בישראל. הבנו מרשמי הייננים באזור מדירן בצרפת, שם מקור הטנאט, ומבדיקות שערכנו בכרם שלטנאט כמות טנינים גבוהה ביותר ושהדרך לתת לזן לבטא את איכויותיו  היא לשלוט בחילוץ הטנינים מהקליפות והגרעינים. בהגיעם ליקב עברו הענבים השרייה קרה (10°C) למשך 72 שעות. היין הופרד מהקליפות ברמת אלכוהול של כ 8% וסיים את התסיסה ללא מגע עם הקליפות.  מיד בסיום תסיסה אלכוהולית הוכנס היין לחביות עץ צרפתיות לתסיסה מאלולאקטית והמשך יישון של כ 18 חודשים.



נתונים אנליטיים: אלכוהול: 14.5% |  חומצה: 5.5 גרם לליטר |  PH: 3.65