header pic

כרם יחיד Single Vineyard

מרסלאן כרם רבדים | 2013
על זן הענבים:
זן המרסלאן הינו הכלאה מכוונת של קברנה סוביניון וגרנאש שנעשתה ע"י מכון חקלאות צרפתי בשנות ה 60 של המאה הקודמת במטרה לקבל גרגר גדול ויבול גבוה. כשפרמטרים אלו לא עמדו בציפיות הזן ננטש עד לשנות ה90 , אז המרסלאן חזר לתמונה בשל איכות היין המופק ממנו. מרסלאן נטוע היום במקומות רבים בעולם, מצרפת דרך ספרד ועד לאורוגואי ואפילו סין.
בחירת הזן והתאמתו לכרם:
הצוות המקצועי של היקב נמצא בחיפוש מתמיד אחר זנים חדשים שיכולים להתאים באיכותם ליקב ובתנאי גידולם לישראל. בשל העובדה שמרסלאן גדל בהצלחה בצרפת (דרום עמק הרון)באקלים "ים-תיכוני" הוא סומן כאחד הזנים בעלי פוטנציאל הצלחה באזור חם כמו ישראל.כשנוצר חלון הזדמנויות להביא שתילים נקיים מוירוס מצרפת, מרסלאן כמו גם טנאט ורוסאן נבחרו. אך חשוב להבין ש"אקלים ים-תיכוני" בצרפת עדיין הינו קר יותר מהאקלים הממוצע בישראל ולכן החלטנו ביקב לנטוע את המרסלאן בפסגות הרי יהודה, בגובה של 900 מטר. שם, ידענו שנוכל להעניק לגפנים משרעת טמפ' רחבה בין יום ללילה בתקופת ההבשלה ונקבל ענבים באיכות גבוהה ביותר. הכרם נטוע בוואדי צר עם מפנה דרום מזרחי כך שהוא מקבל שעות שמש רבות במהלך היום, ביחד עם העובדה שזהו אחד האזורים בעלי הקרינה הגבוהה ביותר בישראל אנו מקבלים תהליכי הטמעה מוגברים(פוטוסינתזה). האדמה היא רנדזינה הררית עם מסלע גיר קשה ועשירה במינרלים. הכרם אינו מושקה גם בזכות הימצאותו בואדי אך גם בשל הצורך לאזן את נמרצות   (vigor) המרסלאן, תכונה אשר ירש מאביו, הגרנאש.
העבודה ביקב:
 
תמיד שמגיעים ענבים מכרם חדש בשנת הבציר הראשונה יש התרגשות ביקב אך שמדובר גם בזן חדש ההתרגשות מהולה בדריכות. כדי להוציא את המקסימום מהענבים, הכנסנו את המרסלאן לסדרת ניסיונות בשיטות יינניות שונות עד שהגענו לתוצאה המצוינת לה ייחלנו. המרסלאן עובר תסיסה אלכוהולית במכלי נירוסטה בטמפ' של 26 מעלות, לאחר מכן היין מופרד מהקליפות ונכנס ישר לחביות לתסיסה מאלולאקטית והמשך יישון של כ 18 חודשים.   


נתונים אנליטיים: אלכוהול: 13.5% |  חומצה: 6 גרם לליטר |  PH: 3.54 

טנאט כרם שיפון | 2013

על זן הענבים:

מקור זן הטנאט בחבל הבאסקים על גבול צרפת-ספרד למרגלות הרי הפירנאים. יינות הטנאט המפורסמים של צרפת יוצרו בכפר קטן בשם מדירן Madiran- . במאה ה19 יובא הזן לאורוגואי, שם הוא נחשב היום לזן הלאומי. הגפנים שהגיעו מצרפת לאורוגואי הגיעו טרום עידן וירוס הפילוקסרה ועל כן הן היו נטועות על שורשיהן ולא על כנות אמריקאיות, מה שתרם לחידוד ההבדלים בין אופי היינות המיוצרים באורוגואי מול אלו שבצרפת. 

בחירת הזן והתאמתו לכרם:

בשנת 2008 התארח ביקב דוקטור לרפואה מארה"ב, ישראלי לשעבר,  שסיפר לצוות היקב סיפור מעניין ביותר: במהלך המחקר שלו על חילוץ אנטיאוקסידנטים שונים מחומרים טבעיים עבור טיפול במחלות לב, הוא נתקל במאמר אשר קשר את תוחלת החיים במקומות שונים בעולם עם כמות האנטיאוקסידנטים ביינות האזור. האזור שבו נמצאה כמות האנטיאוקסידנטים הגבוהה ביותר היה אזור מדירן בצרפת שם כאמור, זן הענבים העיקרי הוא הטנאט.

במסגרת החיפוש אחר זני ענבים מקוריים ובעלי פוטנציאל התאמה לתנאי הגידול בארץ התחלנו לבחון את האפשרות להבאת הטנאט לארץ. במקביל נבדקו תנאי הגידול המתאימים לזן. מכיוון שרצינו להוציא את המיטב מהזן המעניין, בחרנו לטעת אותו בכרם שיפון שברמת הגולן בגובה 950 מטר על אדמת בזלת עשירה בטוף , במפנה דרומי המאפשר חשיפה טובה לשמש במשך כל שעות האור. הכרם נטוע במדרון אשר מאפשר ניקוז טוב ושליטה מקסימלית על נמרצות הגפן. במהלך שנות הגידול הראשונות ניסינו מספר שיטות עבודה על מנת למצוא את הצירוף המושלם בין הזן לטרואר עד אשר הגענו לאיזון האידיאלי.

העבודה ביקב:

התרגשנו לקבל את הטנאט ביקב אך גם ידענו שלפנינו עבודה רבה. היה עלינו ללמוד להכין יין מצוין מזן חדש שעוד לא גודל בישראל. הבנו מרשמי הייננים באזור מדירן בצרפת, שם מקור הטנאט, ומבדיקות שערכנו בכרם שלטנאט כמות טנינים גבוהה ביותר ושהדרך לתת לזן לבטא את איכויותיו  היא לשלוט בחילוץ הטנינים מהקליפות והגרעינים. בהגיעם ליקב עברו הענבים השרייה קרה (10°C) למשך 72 שעות. היין הופרד מהקליפות ברמת אלכוהול של כ 8% וסיים את התסיסה ללא מגע עם הקליפות.  מיד בסיום תסיסה אלכוהולית הוכנס היין לחביות עץ צרפתיות לתסיסה מאלולאקטית והמשך יישון של כ 18 חודשים.



נתונים אנליטיים: אלכוהול: 14.5% |  חומצה: 5.5 גרם לליטר |  PH: 3.65 

סוביניון בלאן SV 2016
סוביניון בלאן הוא זן ענבים שמתאים מאוד לאקלים ולאופי הישראלי. קשת טעמים וארומות רעננה של פירות הדר כגון אשכולית ולימון עם רמזים לפירות טרופיים בגווני גויאבה ופסיפלורה.

היין עשוי מ 100% ענבי סוביניון בלאן מובחרים מכרם ותיקה שבכפר תבור. אדמת הגיר בכרם תורמת לאופי החד והמינרלי של היין. הענבים נבצרים ידנית בשעות הבוקר המוקדמות ומובלים ליקב שם הענבים מופרדים מהקליפות באופן מידי והתירוש עובר תסיסה קרה וארוכה בחביות נירוסטה בכדי למצות את הטעמים והארומות האופיניות לזן. לאחר התסיסה היין עבור טיפול בטונאז' (ערבוב המשקעים). היין בעל אופי מיוחד, לצד ארומות הדרים ותפוח ישנם טעמים מורכבים שנוספו ממשקעי היין. היין בעל מרקם משיי וגוף מלא.

הבציר
בתחילת עונת 2016 נרשמו חודשי מאי ויוני חמים במיוחד. לעומת זאת, יולי ואוגוסט היו חודשים עם טמפ' ממוצעות אך יציבות ללא אירועי קיצון. החום גרם לקידום משמעותי של הבשלת הכרמים.
במהלך עונת הגידול טופלו במסירות כל כרמי היקב על מנת להביאם לרמת איכות מקסימאלית, הדבר בא לידי ביטוי בפעולות קיצוניות רבות אשר ננקטו בכרמים תוך כדי מחשבה מעמיקה כיצד לקבל מכל חלקה את היבול הנכון ביותר עבורה אשר יתבטא באופן מיידי באיכותו. הפעולות שנעשו החלו כבר בחורף שעבר בזמירה מוקפדת ועדינה ונמשכו בפעולות נוספות במהלך העונה כמו דילולי שריגים בעיתויים שונים, דילולי אשכולות וממשק השקיה מוקפד ומדויק.

נתונים אנליטיים: אלכוהול: 12.3% |  חומצה: 5.4 g/l |  PH: 3.26 

וויונייה SV 2016
 זן ענבי הוויונייה (Viognier) שייך לקבוצת הזנים הלבנים הקלאסיים של עמק הרון בצרפת, מוצאו המדויק אינו ידוע, אך ככל הנראה, הובא ע"י הרומאים מאזור קרואטיה. בשל רגישותם, ענבי הוויונייה כמעט ונכחדו בסוף המאה ה-19 בעקבות מגפת הפילוקסרה באירופה וזכו לתחייה מחודשת והכרה רק לקראת סוף המאה ה-20.
בדומה לזן השרדונה, הוויונייה ניתן לגידול באזורי אקלים רבים המעניקים אופי שונה למגוון רחב של סגנונות יין שונים אשר ניתן להפיק מהם.

היין:
יין זה, נעשה מ-100% ענבי וויונייה אשר גדלו על קרקע בזלתית בכרמי היקב ברום של כ-900 מטרים למרגלות הצפוניים של תל השיפון ברמת הגולן. הענבים נבצרו בסיומו של חודש ספטמבר, באופן ידני וסלקטיבי בשעות הבוקר המוקדמות, ועברו מיון קפדני נוסף עם קליטתם ביקב, בבציר 2016 היו אילו אחרוני הענבים הלבנים אשר נבצרו בכרמי היקב. לאחר הפרדה מהשדרות עברו הענבים השלמים סחיטה עדינה והתירוש הצלול הועבר לתסיסה איטית וממושכת בחביות נירוסטה ועץ. לאחר סיום התסיסה, עברו החביות בטונאז' (ערבוב המשקעים) על מנת להעשיר את היין בטעמים ולהעניק לו גוף מלא וסיומת ארוכה.
זהו יין עשיר וקרמי, המשלב טעמי מישמש ואפרסק בשלים עם נגיעות של פרחוניות קלה. ליין גוף מלא המוביל לסיומת מפתה ושופעת.

נתונים אנליטיים:
אלכוהול: 13.2%
חומצה כללית: 5.3 גרם / ליטר.
pH: 3.35

נתונים אנליטיים: אלכוהול: 13.2% |  חומצה: 5.3 g/l |  PH: 3.35